Een reis naar een andere tijdzone kan ons slaap en waakritme aardig in de war sturen. Maar ook mensen die in ploegendienst werken moeten zich geregeld aan een nieuw ritme aanpassen. En zelfs het ene uur verschil tussen zomer- en wintertijd kan je al last bezorgen. Men heeft ontdekt dat niet alleen de invloed van licht, lichamelijke activiteit of temperatuur inwerkt op onze biologische klok. In ons lichaam gebeurt er van alles wat daarop van invloed is.

Van internet: Bron: http://www.nieuws.leidenuniv.nl/index.php3?c=781
(Artikel is lang geleden geschreven) De biologische klok in de hersenen is een aanpassing van mens en dier aan de draaiing van de aarde om haar as. Door die draaiing hebben we te maken met dag en nacht. Door de draaiing van de aarde om de zon ontstaan er bovendien seizoenen. De biologische klok stelt ons in staat om optimaal om te gaan met deze wisselingen in de omgeving, en om te anticiperen op veranderingen die voorspelbaar zijn. De meeste dieren krijgen bijvoorbeeld hun jongen in het voorjaar, ook al is de draagtijd voor verschillende dieren heel uiteenlopend.

Ook bij mensen is er nog een duidelijk seizoen ritme aanwezig, en een groot aantal lichaamsfuncties vertonen 24-uurs ritmen: hormoonspiegels, prestatievermogen, genexpressie, activiteit van verschillende hersengebieden en organen.
Maar de klok moet wel bijgestuurd worden door licht, anders zou ons ritme langzaam uit de pas gaan lopen met de omgeving. De klok heeft de lichtinformatie bovendien nodig om de daglengte te meten, en bepaalt aan de hand van het licht de seizoenen.
Je begrijpt dat die biologische klok behoorlijk ingewikkeld in elkaar zit. De één heeft er echt meer last van dan een ander. En daarom vind je hier een cadeautje. Een meditatie over de biologische klok. Gewoon om bij jezelf te kijken of je daar iets aan hebt. Gratis en voor niks. Laat maar weten of het je geholpen heeft. Klik je op deze link dan ga je naar een luisterbestand.